מי מפחד מכאב גב?!
כל העולם על הגב שלכם??? זאת כבר בעיה חמורה!
כפי שהוזכר בעמוד זה כבר קודם, כאב גב מתנוסס בראש רשימת הבעיות האורתופדיות איתן מגיעים מטופלים לטיפולי פיזיותרפיה. כאבי גב הם בעיה נפוצה הקיימת החל מגיל ילדות ועד גיל זקנה. כאב גב עשוי להיות אקוטי, אז יופיע באופן חריף, לעיתים באופן מבודד רק בגב ולעיתים ילווה תסמינים כגון הקרנה של כאב, הירדמויות, אילחוש וירידה בכח גפיים תחתונות. כאב גב עשוי להפוך גם לכאב מתמשך (כרוני), ולעיתים מלווה במשך שנים.
כאבי גב יכולים לנבוע מסיבות שונות:
במקרים של ילדים ונוער, לרב נראה כאבי גב עקב יציבה לקויה, ישיבה שפופה, נשיאת תיק כבד, עמידה לא נכונה שיצריכו הדרכה והכוונה של פיזיותרפיסט, ולעיתים יווצרו הכאבים עקב שינויים מבניים כגון עקמת שנוצרת במהלך ההתפתחות. לרב תחול כבר אז התערבות פיזיותרפיה במקרים קלים ובמקרים קשים יותקן מחוך או תעשה התערבות כירורגית.
בגילאים בוגרים יותר, החל מגיל 20, נפוצים מקרי גב על רקע היתפסות של שריר בתנועה חדה אך לעיתים תכופות עקב בעיה דיסקלית בעמ"ש. חלק גדול מכאבי הגב הם על רקע בעיה דיסקלית ולא שרירית, בד"כ באנשים מתחת לגיל 55.
עמוד השדרה מורכב מחוליות וביניהן דיסקים הבנויים מחומר רך ומהווים בולמי זעזועים ומונעי חיכוך. לעמוד השדרה עקומות טבעיות עליהן יש לשמור.
ישיבה ממושכת, התנהלות לא תקינה עם הגב, יציבה שפופה בעת עמידה, ניקיון, שטיפת כלים והרמת חפצים, מייצרים שינויים בעקומות הטבעיות של עמוד השדרה ומפעילים לחץ רב על הדיסק שבין החוליות. עומס לא נכון שיופעל באופן חוזרני או באופן חד פעמי וקיצוני, עשוי לגרום לדיסק לזוז ממקומו ולייצר לחץ על עצבים ולעיתים אף על חוט השדרה. במרבית המקרים הדיסק זז לחלקו האחורי של עמוד השדרה, בד"כ נוטה לכיוון אחד יותר (שמאל או ימין), לעיתים הכאב יתבטא בכאב מקומי ולפעמים אף בהקרנה. בעיות דיסקליות יכולות להקרא בכינויים רפואיים שונים: בלט דיסק, בקע דיסק, פריצת דיסק ופליטת דיסק. כל תיאור מבטא תזוזת דיסק ברמה שונה ורמת לחץ אחרת על העצבים. מקרים בהם מופיעה ירידה חדה בכח הגפה, אי שליטה על סוגרים או שיתוק יש לפנות מיידית לטיפול רפואי! במקרים אחרים (והם הרוב), טיפול שמרני של פיזיותרפיה בשילוב תרופות, יוכל לשפר משמעותית את המצב.
חשוב לזכור שפריצות דיסק הן לרוב הפיכות והגוף לומד בחלוף הזמן, בשילוב התערבות פיזיותרפיה, לרפא את הפציעה לבד כמו כל פציעה גופנית אחרת. כמו בכל פצע אחר, לעיתים במהלך הריפוי ישארו צלקות שיתבטאו בשינויים אלו ואחרים שיופיעו בבדיקות ההדמייה (רנטגן, CT...) אך לא בהכרח יבואו לידי ביטוי קליני (כאב, תסמינים אחרים או מגבלה). לא מומלץ למהר לבצע בדיקת רנטגן או CT מאחר ומדובר בבדיקות עם קרינה משמעותית ומסוכנת. לעיתים טיפול תרופתי אנטי דלקתי יכול לעזור באופן ניכר אך אין להתעלם מתופעות הלוואי שהטיפול עשוי לגרור. ההוראות החדשות על פי ה-clinical practice guidlines מוכיחות מעבר לכל ספק כי במקרה של כאב גב כרוני הטיפול המוצלח ביותר הוא פעילות ותכנית תרגול! לעומת מנוחה המהווה אויב, איננה נכונה לבעיות גב ואף עשויה להחריפן. מנוחה מעבר ל-4 ימים אינה מומלצת כלל. יש לשמר פעילות במידת הניתן תוך המנעות ממאמצים, שילוב טכניקות משככות כאב (עיסוי, משחה, כדור, חימום, קירור, אלקטרותרפיה...) והתאמת תכנית תרגול מסודרת לאחר אבחון מתאים על ידי פיזיותרפיסט. לאחרונה נעשה שימוש רב בטכניקת מקנזי- טכניקת איבחון וטיפול לבעיות עמוד שדרה. במהלך האיבחון ניתן להבין מה הגורם ךהופעת הכאב ובמידה ומדובר בבעיה דיסקלית, ניתן לאבחן את כיוון הפריצה המשוער של הדיסק ולהתאים תרגיל שיפחית את הלחץ המופעל על העצב, כך הסמפטומים יפחתו באופן יחסית מהיר ויורדים בהדרגה.
באנשים מבוגרים, לרוב מעל גיל 55 ניתן לראות מקרים של היצרות בעמוד השדרה (spinal stenosis), ככל הנראה על רקע הגלדה של פריצות דיסק קודמות ושינויים מבניים בעמוד השדרה. אז יופיעו לרוב כאבי גב כרוניים קשים יחסית לטיפול, יופיע קושי בהליכה ממושכת ותדרש ישיבה כל מרחק קצוב לצורך מנוחה.
סובלים מכאבי גב?
א. אתם כלל לא לבד.
ב. טיפול נכון יפחית את הכאב ואף יפתור את הבעיה, דאגו לפנות לפיזיותרפיסט לצורך איבחון וטיפול מתאים.
ג. השארו אקטיביים במידה ואל תכנעו למנוחה.
ד. הכי חשובה המניעה! התנהלו נכון עם גופכם, הקפידו לשבת נכון, להתכופף נכון, לקום נכון ולהרים נכון ובכך תמנעו את הכאב הבא.