למי יש כח?!
מרבית האנשים מבלים מס' ימים בשבוע, לפחות שעה מזמן הפנאי שלהם בפעילות אירובית כזו או אחרת, ספינינג, ריצה, הליכה, שחיה ועוד. הספורט החובבני הפך בשנים האחרונות לנחלת הכלל וכיום פוגשים יותר ויותר אנשים שמבלים את זמנם הפנוי בפעילות גופנית. הטרנד כבש לא מעט "בטטות כורסא" שעד אותו הרגע אהבו לשנוא ספורט ולדחות את השעה. בשנים האחרונות, אלפי רוכבים ורצים גודשים את הכבישים והשטחים באמצע השבוע ובסוף שבוע בפרט. תחרויות הספורט גדושות בספורטאים חובבים שהציבו להם אתגר מלא סיפוק, ריצות 5 ו-10 ק"מ, חצאי מרתון ומרתון, טריאתלון, חצי איש ברזל ואיש ברזל, תחרויות אופניים ועוד. תחרויות מעטות משתתפים הפכו להפנינג ספורט מפואר מרובה משתתפים במגוון גילאים. הפעילות האירובית היא פעילות הכרחית למי שרוצה לשמור על גוף בריא וחיוניות. הפעילות האירובית מזרזת את חילוף החומרים בגוף, הדופק והנשימה מואצים בזמן פעילות וגם בשעות שלאחריה, זרימת הדם מואצת ומופרשים בגוף חומרים שבין היתר מייצרים תחושת עונג וסיפוק ומעלים את מצב הרוח.
כל אלה מייעלים את עבודת המערכות החיוניות של הגוף: - השרירים מתחזקים ומשפרים את יכולת קליטת החמצן שלהם ואת יעילותם האירובית. - חילוף החומרים בגוף מואץ תוך כדי פעילות ומס' שעות לאחריה, מה שמוביל לשריפת שומנים, ניצול מאגרי השומן לצורך הפקת אנרגיה וכתוצאה מכך - הרזייה. - האיברים החיוניים זוכים לזרימת חמצן מואצת, מזרזים את עיבוד, סינון ופליטת הרעלים מגופנו ומזרזים ספיגת חומרים חשובים. -כלי דם כליליים חדשים נפתחים במערכת הלב ויכולת הובלת וקליטת החמצן משתפרת, כך גם בריאות הלב. - סמים טבעיים של הגוף, אנדורפינים, משתחררים בגופנו ובמח, מייצרים תחושה של high, רוגע ושמחה, מאלחשים כאב ומשפרים את מצב הרוח. עד כאן הכל טוב ויפה, אבל מה עם הכח??! מרבית האנשים מודעים היטב לחשיבות הפעילות האירובית, אך כשזה מגיע לכח- למי באמת יש עוד כח? את הכח אנו מפתחים בתרגול התנגדות חוזרני עם קבוצות שרירים שונות, מספר פעמים בשבוע. רצוי לבצע תרגילים שמערבים מספר קבוצות שרירים ובכל פעם לעבוד על אזור מעט שונה. לכח משמעות אדירה בשמירה על גוף חזק ובריא. שרירים עמוקים שמייצבים את השלד נרפים ונחלשים בחלוף הזמן, עקב יציבה לא נכונה, חוסר פעילות, תזונה לקויה ודיאטות לא מבוקרות. כאשר הליבה שלנו- מרכז גופנו- השרירים שעיקר תפקידם הוא לייצב את השלד, אינם חזקים, הגוף מועד לפורענות. שרירי רצפת אגן, בטן וגב חלשים מובילים לתפקוד לא נכון ועקב כך כאבים וקושי בתפקוד. נוצר קושי בשליטה בשתן ויציאות, כאבי גב תכופים, קושי בתנועה, אפילו קימה מישיבה, הליכה ועלית מדרגות שהם תפקודים יומיומיים, אינם מבוצעים בקלות וביעילות. בכדי למנוע את נזקי הזמן וההתנהלות היומיומית הלקויה, יש לעבוד ולחזק את שרירי הגוף באופן רציף ונכון. מטופלים רבים העוסקים בספורט מגיעים לקליניקה ומספרים על פועלם, לעיתים סובלים מפציעות ספורט אלו ואחרות, חלקן יכלו להימנע. שרירי ליבה חזקים הם ה-א'-ב' של כל ספורט. כאשר השרירים במייצבים אתה שלד עובדים בתזמון נכון ובמקביל לשרירים המניעים של גופנו, כל פעילות גופנית שנעשה תהיה נכונה יותר. הליכה נמרצת עם שרירי ליבה חזקים תוביל להליכה נכונה ותמנע פציעה, על אחת כמה וכמה בספורט אינטנסיבי יותר כמו ריצה. טניסאי שלא יתאמן על כח שרירי ליבה, יסבול מהר מאד מפציעת כתף או מרפק, אצן שירוץ עם שרירי ליבה חלשים מהר מאד ירגיש את ברכיו וגבו….
כשמגיעה השאלה: "ומה עם כח? אתה עובד גם על כח?" המענה לרב הוא שאין זמן ו... כח. רבים העוסקים בספורט שמוותרים על תחום הכח, לא עובדים על חיזוק הגוף, הליבה והפריפריה, בטוחים שהפעילות האירובית משפרת כבר הכל. פעילות אירובית בהחלט מחזקת גם ליבה ומעניקה יותר כח בפריפריה אך זה עדיין לא במקום אימון כח ספציפי. אז למה לנו כח? - אימוני הכח משפרים את שליטת העצב- שריר (ננוירומסקולרית) ומאפשרים תגובת שרירים מהירה ומדויקת. - מסת השריר עולה וכך יכולת פיתוח הכח שלו. - תרומה להרזיה- בעוד שפעילות אירובית מעודדת חילוף חומרים מואץ בזמן עשייתה ומעט לאחריה, לאחר עבודה על כח, חילוף החומרים מוגבר גם במנוחה! מה שמייצר שריפת שומן מוגברת גם במנוחה בכדי לספק למסת השריר- רקמה שצורכת אנרגיה רבה, את המזון הנדרש. אפילו בשינה הגוף עובד ביתר מה שמסייע להרזיה. - מניעת פציעות פריפריות ומרכזיות ויעול העבודה עם הגוף תוך שימוש בכח הליבה במשולב עם שרירי הפריפריה. - שיפור תפישת הגוף במרחב על ידי מערכת העצבים וכך תיאום טוב יותר בין האברים השונים בזמן פעילות, שיפור בקוארדינציה ובתפיסת המרחב. - מניעת נפילות ושיפור בשיווי המשקל.
- שיפור מצב הרוח ומתן תחושת עונג וסיפוק. היתרונות רבים והחשיבות עצומה. ניתן להתאמן בחדר כושר, במסגרת חוג או בבית. ניתן להיעזר במשקולות, אביזרים או בהתנגדות כח הכובד ומשקל הגוף. חשוב ליהנות מהעבודה ומהמקום בו היא מבוצעת. להקשיב לגוף ולא לעבוד קשה מדי אך עדיין להרגיש עבודה. שני אימונים בשבוע לרב מספיקים בכדי לשמר כח, גם פעם אחת עדיפה על כלל לא. אז נראה למי עכשיו אין כח!